Info teatertún

Trouwen

De tuin om het openluchttheater is aangelegd voor recreatie en met name trouwerijen.
Lange tijd was de Teatertún één van de weinige officieel aangewezen trouwplekken in de Gemeente Gaasterlân-Sleat. In de huidige Gemeente DFM is de hele Gemeente vrijgegeven voor trouwerijen.

Ondanks dat de combinatie van een trouwceremonie met live muziek op dit moment, na jaren van vast onderdeel van de activiteiten te zijn geweest, onderdeel is van de juridische strijd is het natuurlijk nog altijd mogelijk zonder problemen de ceremonie in de Teatertún plaats te laten vinden en ook is de tuin uitermate geschikt voor fotoshoots.

Anne marije en Beer

Filosofie “de kracht van lokaal”

De Teatertún werkt vanuit de kracht van Gaasterland. Dit wordt de laatste tijd door bestuurders in Fryslân ook wel “Mienskip” genoemd. Activiteiten zijn voornamelijk gericht op lokale bevolking en herbergen in hoge mate het eigen karakter van de streek. Door deze manier van werken worden activiteiten ook weer aantrekkelijk voor toeristen omdat zij hier in aanraking komen met de lokale bevolking, de gebruiken en de sfeer. Dit werkt als compliment op de natuurschoon van de omgeving en zorgt voor een meeromvattende beleving van Gaasterland. De Friese taal speelt uiteraard ook een grote rol en bij veel voorstellingen en muziek is het Fries de voertaal. De Teatertún is terughoudend met het schriftelijk gebruik van het Fries omdat gebleken is dat veel mensen, ondanks de taal te spreken, moeite hebben met het lezen van de Friese taal.

Ook in de bedrijfsvoering komt de filosofie sterk naar voren. Leveranciers bevinden zich in de directe omgeving zodat de lokale economie wordt versterkt en daarnaast heeft dit positieve effecten op de gemeenschapszin. Tijdens grote activiteiten kan De Teatertún rekenen op tientallen vrijwilligers uit de streek die bereid zijn om te helpen.

Openluchttheater

Het belangrijkste onderdeel van de Teatertún is het grote openluchttheater. Dit in 1959 aangelegde theater biedt maximaal 2000 staanplaatsen of 500 zitplaatsen afhankelijk van het type voorstelling of concert.

IMG_1422

Beleid kinderen

De Teatertún is geen speeltuin. De tuin is eigenlijk niet geschikt voor kinderen. Kinderen onder de 10 jaar mogen alleen onder streng toezicht zich in de tuin bevinden. Onze ervaring leert dat ouders vaak zeer lakoniek hun kinderen door de tuin laten rennen/schreeuwen terwijl zij zelf staan te praten.  Ik zal enkele voorbeelden aanhalen om u van de ernst te doordringen.

  • Water. De tuin bevat diverse waterpartijen. Elk jaar vallen kinderen in het water. Mijn broer heeft 3 kinderen van de verdrinkingsdood gered door ze net op tijd uit de vijver te vissen.
  • Kunst. Wat voor u duidelijk een kunstobject is van zeer zorgvuldig gebeiteld hardsteen is voor kinderen veel eerder iets om leuk mee te spelen. En geef ze eens ongelijk. Tijdens een expositie sloegen kinderen met stokken op een beeld. De schade was zo’n € 10.000,-
  • Gereedschap. Het is voor kinderen vaak onweerstaanbaar om in de hokken of achter een hekje ‘geen toegang’ te kijken. Zij vinden dan ‘speelgoed’ zoals schoffels, bijlen, messen, grasmaaiers.. maar ook electrische apparaten. Laat dit niet gebeuren!
  • Planten en bomen. Het is niet toegestaan fruit, noten of bloemen te plukken. Twee kinderen zijn eens in de walnootboom geklommen om een oogst te verwoesten. Helaas zijn er ook vaak volwassen die zich laten verleiden iets te plukken.

Al het bovenstaande gedrag is normaal gedrag voor opgroeiende mensen. Het is een kind niet kwalijk te nemen. Neem als ouder de verantwoordelijkheid en voorkom gevaarlijke situaties of schade. Zorg dat kinderen altijd bij u in de buurt blijven.

Eric van der Wal, juli 2010.

CIMG1379CIMG1378